Social Icons

07.03.13

Co to znamená: ZLOMIT SI VAZ?


První ze série článků blogu Small Medical Revue – Co to znamená?


Obsahem tohoto článku je úsloví: zlomit si vaz.


                Téměř každý z nás má ponětí o tom, že zlomit si vaz se týká traumatu v oblasti krku. Tato informace je zcela správná. Nicméně pro plné pochopení je vhodné začít více základními informacemi.
               
                  Co je to vaz? Vaz je terminus technicus morfologie. Latinským výrazem je to ligamentum. Jde obvykle o pásek kolagenních vláken, která ve většině případů spojují dvě kosti k sobě v oblastech kloubů, ale i například dva obratle k sobě. Toto spojení je velice výhodné, neboť je pohyblivé, ale zároveň extrémně pevné. Je známo, že kolagenní vlákna jsou pevnější než ocel. Skutečně byly prováděny pokusy se stejně silnými vlákny kolagenu a oceli a bylo zjištěno, že ocel je méně pevná.
               
                 Zlomit vaz je ve své podstatě nesmysl, protože pružný pásek nelze zlomit, ale maximálně natrhnout či přetrhnout. Čili neměl by být použit termín zlomení, ale přetržení (=ruptura).
               
                  Náš vaz je umístěn v oblasti prvního a druhého krčního obratle. To jsou atlas a čepovec. Tyto dva obratle jsou ve srovnání s ostatními velmi zvláštní, neboť atlas „věnoval“ část své hmoty čepovci, čímž je umožněno kývání a otáčení hlavou na všechny strany. Tato část hmoty atlasu přiřknutá evolucí čepovci se označuje jako zub =dens axis.

 Ale aby nebylo možné pohybovat hlavou všemi směry, je nutné umístit do oblasti zubu čepovce vazy, které budou bránit pohybům mimo bezpečné rozmezí. 

A proč vlastně bránit zubu čepovce, aby se pohyboval, více než je zdrávo? Protože v páteři je mícha, jejíž poškození může vyvolat smrt, nebo poškození motoriky, nebo poškození citlivosti etc. V oblasti prvního a druhého krčního obratle je konec míchy a část mozkového kmene, v němž jsou nejzásadnější centra, která regulují například srdeční frekvenci, dýchání, trávení a mnohé další životně důležité činnosti.

Ve chvíli nějakého traumatu krční oblasti dochází k ruptuře = přetržení vazů, které fixují zub čepovce. Čepovec se v takový chvíli zaboří do míchy a mozkového kmene, čímž je poškodí a dochází ke smrti.
Závěrem tedy je: zlomit si vaz znamená obvykle silné trauma krční páteře, které vyvolá přetržení (nikoli zlomení) vazu kolem zubu čepovce, který svým pohybem poškodí nervové struktury krční míchy, což je neslučitelné se životem.
            
            Jistě víte, že existuje české rčení: „Zlom vaz!“, což pravděpodobně vzešlo z pověry, která říká, že když se někomu přeje štěstí, tak přijde pravý opak, čili pokud někomu přejeme neštěstí, tak také přijde pravý opak. A proto zlom vaz.
        
            Angličané používají: „Break a leg!“, Němci používají: „Hals und Beinbruch!“ (Angličané tedy lámou nohu, Češi a Slováci vaz a Němci obojí.)
    

            A ať už budete lámat nohy, vazy či hole, přeji Vám, aby Vám to přineslo štěstí… :-)

Pokud se Vám článek líbil, prosím, sdílejte :)

4 komentáře:

  1. Diky moc za super clanek. Sama jsem utrpela zlomeninu 1. krcniho obratle na 2x. Doktor (a nejen on) mi sdelil,ze jsem mela neskutecne stesti. Cituji ,,Vy jste si v podstate zlomila vaz,akorat ze jste to prezila ". Moc jsem nechapala...do podsledni kontroly,kdy mi sdelil,ze jsem mimo zlomenin obratle mela take natrzeny vaz. Diky bohu a vsem,ze jsem dneska tady :-)

    OdpovědětVymazat

 

Sample text

Sample Text

Sample Text